ALLA DESSA VACKRA NEDERLAG
Jess Walters
Norstedts, 2014
ISBN: 978-91-1-305817-7

Recensent: Marika Mandrean

Alla-dessa-vackra-nederlagPasquale har en dröm: han vill att hans nedgångna lilla hotell i en avkrok på den italienska kusten ska dra till sig amerikanska turister och därigenom bli framgångsrikt. Genom det kommer hela den avfolkade, isolerade byn att blomma upp. Men något måste göras åt hotellet så att det kan bli en turistmagnet. Medan Pasquale därför försöker skapa en sandstrand, kämpande mot naturens krafter, tar historien en egen vändning.

En liten båt närmar sig byn och ombord finns den vackra skådespelerskan Dee. Hon kommer direkt från inspelningarna av Cleopatra i Rom. Filmandet pågår fortfarande men hela världen pratar om filmen; hur mycket den går över budget, filmstjärnornas divalater och framför allt de två huvudpersonerna Elizabeth Taylors och Richard Burtons skandalösa kärlekshistoria.

Men Dee tänker inte så mycket på det. Hon har fått reda på att hon är döende och har av filmteamet skickats till Pasquales by för att vila upp sig.

Det här är upptakten på Jess Walters sträckläsarbok Alla dessa vackra nederlag som nu är en storsäljare. Och det är inte konstigt: Dees ankomst till Pasquales by drar igång en händelsekedja som både sträcker sig över decennierna och över kontinenterna. Från det vackra Italien, till Edinburghs Fringe Festival och så till Hollywoods pulserande kärna; det stora filmbolagets studio.

Karaktärerna i Alla dessa vackra nederlag är människor man bryr sig om. De har fel, brister, goda sidor och drömmar som sträcker sig utanför deras nuvarande liv. De kämpar för att göra det rätta mot dem de älskar, att bryta beroenden. De är väldigt mänskliga och det är omöjligt att låta bli att tycka om dem.

Jess Walter har skrivit böcker i olika genres och vunnit litterära priser. Alla dessa vackra nederlag har fått många strålande recensioner världen över. Ett undantag är en jag stöter på i Svenska Dagbladet där recensenten visserligen använder positiva ord men där tonen är mycket nedlåtande. Eftersom det framgår att boken placerats i facket feel good och det är uppenbart att recensenten är en man som läser böcker av män som gärna beskrivs som macho, tar jag ingen notis om det hela.

Budskapet i Alla dessa vackra nederlag är att livet inte är lätt, men att vi har makten att göra det bästa av det och att livet kan bli väldigt bra. Även när det inte blev som vi tänkte.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Alla dessa vackra nederlag
Taggar:                                                                         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *