Rabbit Hayes sista dagar av Anna McPartlin. Printz publishing, 2015. ISBN: 978-91-87343-48-3

Rabbit Hayes sista dagar är en gripande bok full av fantastiska karaktärer som kommer beröra dig.

Det är nio dagar kvar av Rabbit Hayes fyrtioåriga liv och hon har precis flyttat in på ett hospice, där hon med så lite smärta som möjligt ska få en lugn sista tid i livet. Hela hennes familj är där, och hennes närmaste vänner. Föräldrarna Molly och Jack, syskonen Grace och Davey, bästa vännen Marjorie. Och så hennes tolvåriga dotter Juliet.

Under nio dagar får vi vara med Rabbit när hon försöker förlika sig med att hon måste lämna sin familj. Vi får följa Mollys kamp för att, mot alla odds, hitta ett botemedel mot dotterns cancer. Och så är det det stora beslutet som måste fattas innan Rabbit går bort: vem ska ta hand om Juliet? Alla vill, men vem är mest lämpad? Och har Juliet själv ens förstått hur illa däran hennes mamma är?

Rabbit Hayes sista dagar handlar om ett ämne som jag tror att de flesta av oss har lätt att knyta an till och som berör oss. Cancer och döden är något som vi alla har kommit i kontakt med, på olika sätt. Det är också något onaturligt och obehagligt med att någon går bort så tidigt i livet.

Ämnet men framförallt de fantastiska karaktärerna berör och gör den här boken till den feel good den faktiskt är. Karaktärerna känns äkta och har alla egna, tydliga personligheter, vilket är imponerande eftersom det finns många av dem, sett till romanens längd.

Jag blev rörd flera gånger när jag läste den här boken. Men trots att det är en sorglig berättelse sprider den lycka och värme. Den visar på fördelarna med att ha en familj och vänner som håller ihop och ställer upp. Det är en fantastisk trygghet som jag själv har lyckan att ha, men som jag vet är långt ifrån hur många andra har det. Om Rabbit tvärtom inte hade haft några närstående, och hennes dotter hade stått där utan någon hon kände som kunde ta hand om henne efter att hennes mamma gått bort, så hade detta istället varit en nattsvart berättelse.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Sorglig feel good som sprider värme
Taggar:                                             

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *