KALLDRAG
av Markus Sköld
Hoi förlag, 2016
ISBN: 9789176970065

Recensent: Andrea Zackrisson

kalldragNär Thereses man John blir erbjuden jobbet som VD vid Gränshammars stålindustri beslutar sig familjen för att flytta från Stockholm till den lilla orten i norra Sverige. Therese har tröttnat på sitt jobb som ekonom och hon hoppas att några år i Gränshammar ger henne möjlighet att komma underfund med vad hon vill göra med sitt liv. Familjen flyttar in i direktörsvillan vid foten av Lyktberget, där man i århundraden har brutit malm i bergets gruva.

Gruvan visar sig ha en mörk historia. Therese får höra berättelser om hur en grupp gruvarbetare för sextio år sedan av misstag sprängt in sig i en grott och släppt löst någonting som tog gruvarbetaren Pär Klang i besittning. Han ska ha blivit galen och slagit ihjäl fyra av sina kamrater med sin gruvhacka, innan han försvann spårlöst in i gruvan. När det börjar hända märkliga saker i deras hem börjar Therese forska kring händelsen, då hon tror sig se en koppling. Samtidigt som relationen mellan henne och John försämras, och de fientliga blickarna från de andra människorna i samhället bränner henne i ryggen, blir även händelserna i huset fler och mer skräckinjagande.

Detta är både en bra skräckroman samtidigt som det är en skildring av hur det kan se ut på en liten ort i Sverige, där den enda industrin i området är livsavgörande för ortens fortlevnad. Då nedskärningar eller i värsta fall nedläggning hotar växer oron, frustrationen och ilskan bland invånarna. Och som nyinflyttad är det svårt att bli en del av samhället. Det är en grogrund för konflikter som är blir en intressant krydda i den här boken.

Kalldrag är en riktig bladvändare. Skräckhistorier blir lätt förutsägbara och intetsägande. Kalldrag följer till viss del det ”klassiska” upplägget som en skräckroman har, men den känns ändå nytt och intressant. Karaktärerna är bra beskrivna och varierande, miljöerna är fantasieggande och boken är välskriven. Som läsare är jag hela tiden nyfiken på vad som ska hända härnäst, och då karaktärerna är mänskliga på så sätt att ingen är helt ond eller helt god är det svårt att avgöra vem jag kan lita på.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Skräck i svensk småstad
Taggar:                                                 

En reaktion på “Skräck i svensk småstad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *