A GAME OF THRONES: THE GRAPHIC NOVEL
av Daniel Abraham & George R.R. Martin
Bantam, 2012
ISBN: 9780440423218

Recensent: Marika Mandrean

A-Game-of_Thrones1996 publicerade George R.R. Martin den första romanen i fantasyserien A Song of Ice and Fire, en historia inspirerad av verklighetens Rosornas Krig. Detta engelska inbördeskrig är ett typexempel på hur olika adelsfamiljer, i ett krig som böljar fram och tillbaka, kämpar om makten utan intresse för hur ett inbördeskrig påverkar befolkningen.

Martins berättelse, fylld av intriger, strapatser, kärlek och svek, gjorde succé när HBO gjorde om den till TV-serien Game of Thrones. Därigenom nådde tegelstensböckerna ut till en ännu vidare publik.

Den finns dock i ytterligare medieformat, däribland som serietidning. Jag har precis läst A Game of Thrones – The Graphic Novel Volume 1.

Det är Daniel Abraham som omarbetat till serietidningsformat och Tommy Patterson som står för ritningarna. Serien följer böckerna mycket väl, det här är inte ett ”fritt tolkat verk” utan romanerna som tecknad serie. Självklart kan man inte få med allt, men det känns som att det viktiga täcks.

Teckningarna är vackra och detaljerade men som alltid är det lite ”pojkrumsvarning” då tillfällen att teckna nakna kvinnor och sex utnyttjas. Om man räknar ut procenten sexscener och naket i böckerna med procentandelen i serietidningen är jag säker på att den skulle vara oproportionerlig stor i serien.

Jag har tidigare gett mig på till exempel Jane Eyre i serietidningsvariant men inte varit särskilt imponerad, det är inte ett format som passar mig. Jag tycker om ord och att själv visualisera. Däremot tycker jag det är ett bra sätt att göra klassiker tillgängliga för en större publik. Game of Thrones är en succé världen över och behöver inte denna push. Jag kan tänka mig att människor som sett TV-serien och vill ha mer men inte orkar med böckerna testar den grafiska novellen.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Game of Thrones i serieversion

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *