DEN SOMMAREN
av Véronique Olmi
Sekwa förlag, 2016
ISBN: 978-91-87648-55-7
(Cet été-là, 2011)

Recensent: Marika Mandrean

Den-sommarenNär jag vill ha en bok med vackert, flytande språk vars innehåll ger mig något att tänka på, som dröjer sig kvar, vänder jag mig ofta till Sekwa förlags katalog. Sekwa ger ut nyskriven litteratur från de fransktalande länderna i bra svenska översättningar.

Nu senast läste jag Den sommaren av Véronique Olmi. Här möter vi ett gäng gamla vänner som känner varandra utan och innan och som verkligen trivs i varandras sällskap. Varje år möts de i Denis och Delphines imponerande sommarvilla på den normandiska kusten för att tillsammans fira den franska nationaldagen.

Men den här sommaren bubblar det under ytan hos dem alla. Bitterheten och tystnaden har brett ut sig mellan den vackra Delphine och hennes framgångsrike man Denis. Kan stunderna av önskan att komma nära vinna i deras låsta situation?

Fria, självständiga Lola har med sin senaste unga älskare till vännernas hem. Han är förälskad men hon börjar tröttna på den förutbestämda cirkel av korta, passionerade och ytliga förhållanden hennes liv blivit. Kan hon välja en väg som leder till närhet?

Nicolas och Marie lever så nära varandra att de nästan är inuti varandras skinn. Men varför har Nicolas då aldrig berättat om orsaken till de ångestattacker han drabbas av? Marie kämpar med självförtroendet då hon som skådespelerska nu i medelåldern får roller som mormor. Och är hon verkligen en hustru och inte en modersgestalt för maken?

Långhelgen i Normandie blir en efterlängtad brytning med vardagens oro, sorger och ilska och vännerna dricker cocktails på verandan och tillbringar dagarna på stranden.

Så dyker tonåringen Dimitri upp. Var och en av vännerna tolkar hans uppdykande på sitt eget sätt och ser honom som ett hot. Vem är han egentligen? Och vad vill han?

Kommer den här sommaren att bli den sista när de alla möts för att njuta av livet?

Den sommaren är en fantastisk bok om de förändringar vi alla med jämna mellanrum går igenom i livet. Människans dubbelhet; att skrämmas av det okända och därför föredra det trygga och stabila, samtidigt som vi alltid strävar framåt, för att kunna utvecklas och frodas, blir tydlig.

När jag läser den här boken känns det som om jag faktiskt befinner mig vid den franska kusten med svalkande vindar som kommer in från Engelska kanalen. Som att jag full av förväntan står inför en långhelg med goda vänner med intentionen att lämna alla vardagsproblem åt sidan. Så bra är Véronique Olmi på att bygga upp sin atmosfär.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Sista sommaren
Taggar:                                                     

3 reaktion på “Sista sommaren

 • 11/04/2016 kl. 16:33
  Permalänk

  Den verkar riktigt bra! Håller på med en annan bok från Sekwa, Allt vi såg var lycka av Grégoire Delacourt som är stark.

  Svar
  • 14/04/2016 kl. 08:59
   Permalänk

   Sekwa ger verkligen ut mycket bra litteratur!

   /Andrea

   Svar
 • Pingback: Böcker som doftar sommar - Bibliophilia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *