VATTNET DRAR
av Madeleine Bäck
Natur & kultur, 2016
ISBN: 9789127144804

Recensent: Andrea Zackrisson

Vattnet-drarNär kroppen av en ung kvinna hittas vid Malmtjärn i Gästrikland vet varken polisen eller den lokala pressen vad som kan ligga bakom mordet. Har det med den illegala sprithandeln att göra? Eller stölden av den värdefulla madonnan i Ovansjö kyrka? Orsaken är något betydligt mörkare och svårbegripligt. Under den helvetesvarma sommaren förändras bygden. Något har väckt sovande krafter till liv. Hela samhället påverkas, men de är bara några få personer som kan göra något åt det. Det som legat dolt i hundratals år har vaknat och det känns i hela luften.

Om du gillade tv-serien Jordskott kommer du också att fastna för Vattnet drar, precis som jag gjorde. Det de har gemensamt är att de är baserade på den mystik kring naturen som finns i den gamla svenska folktron. När en författare lyckas skapa en spännande berättelse genom att kombinera folktrons väsen som livnär sig på människor, som näcken och skogsrået, med dagens samhälle och det blir bra, är det svårt att hitta en bättre thriller. Och Madeleine Bäck lyckas, väldigt bra, med det.

Bäck är ärlig i sin porträttering av båda människor och miljö. Karaktärerna är personer som jag kan stöta på i verkliga livet, vilket ger berättelsen en skarp och intressant kontrast: det alldagliga svenssonlivet mot övernaturliga naturkrafter. Samtidigt är det en skildring av ett landskap som en gång var fylld av bruksorter, bergslag och knutpunkter för industrin, men som idag inte erbjuder invånarna lika många arbetstillfällen. Så på ett sätt är detta också en samhällskildring.

Jag läste i en intervju i GöteborgsPosten att Bäck kallar sin litteratur för ”bruksskräck”. Jag gillar den benämningen och skulle vilja lägga till Jordskott och Cirkeln-trilogin till den genren.

Vattnet drar är första delen i en trilogi. Jag ser redan fram emot del två.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Svensk bruksskräck när den är som bäst
Taggar:                                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *