Jag vet inte om det beror på att våren är på väg eller om de längre dagarna ger mer energi, men jag är enormt sugen på att läsa riktigt bra böcker. Och när jag tar en titt bland böckerna som ges ut nu i mars så får jag gott hopp om att det inte kommer bli några problem att hitta de där bra böckerna.

Utgivning-mars-2016

Om du vill av Helle Helle. Ges ut av Norstedts.
Nominerad till Nordiska Rådets Pris 2015. Roar är ute och joggar i skogen när han springer vilse. Där möter han en kvinna, som även hon försöker hitta ut ur skogen. Avskurna från omvärlden, i kvällsmörkret och kylan, delar de med sig av sina livsöden. Roar som hela livet levt i ensamhet blir fascinerad av kvinnans berättelse och hur den letar sig in i honom. Eller är det bara inbillning? Talar de som två moderna människor egentligen bara förbi varandra? Kanske är inget som det är. Fast det beror förstås på, om det är.

Sverige – en (o)besvarad kärlekshistoria av Nivin Yosef & Lejla Hastor m fl. Ges ut av Wahlström & Widstrand.
Om smärtan att alltid sticka ut. Kvinnorna som står bakom den här boken har två saker gemensamt. De är alla olika, födda i olika länder, med skilda bakgrunder och religiösa åskådningar, men de är alla första generationens invandrare. Och de delar samma känsla – att inte naturligt höra till.

Hjärtats innersta röst av Jan-Philipp Sendker. Ges ut av Forum bokförlag.
Känsloladdad roman om människans innersta. Det har gått nästan tio år sedan Julia Win kom tillbaka från sin resa till Burma, landet där hennes far föddes och där hon fann en bror. Hon är framgångsrik advokat på Manhattan, men känner sig vilsen och utbränd. När hon inne i sitt huvud börjar höra en enträgen röst som ställer de frågor hon alltid försökt undvika – Varför lever du ensam? Vad söker du i livet? – känns sammanbrottet nära. I ett försök att hitta tillbaka till sig själv och meningen med livet återvänder hon till Burma. Där får hon höra historien om en kvinna som heter Nu Nu, en historia som är full av passion och tragik och som kommer att vända upp och ner på Julias liv.

En sång för Issy Bradley av Carys Bray. Ges ut av Printz publishing.
Om en alldeles vanlig mormonfamilj som ställs inför en ovanlig tragedi. På många sätt är de en alldeles vanlig familj: Zippy är sexton och kär för första gången, Al är tretton och drömmer om att spela för Liverpool. Och på vissa sätt är de en aning annorlunda: sjuårige Jacob tror på mirakel. Det gör även hans pappa, som är mormonpastor. Men deras mamma tror inte på någonting längre, inte ens på att kliva ur sängen. Hur ska livet kunna fortsätta, nu när Issy är borta?

Den sommaren av Véronique Olmi. Ges ut av Sekwa förlag.
Psykologisk spänning där relationer som knakar i fogarna står i skarp kontrast till ett somrigt vackert Normandie. Denis och Delphine, Nicolas och Marie, Lola och Samuel. Som vanligt träffas vännerna för att fira nationaldagen och tillbringa några dagars ledighet tillsammans. Det brukar vara ett skönt avbrott från vardagen med middagar och umgänge. Men den här sommaren dyker Dimitri, en hemlighetsfull tonåring, upp och dynamiken i gruppen förändras totalt. Gammal osämja, oförrätter och hemligheter kommer i dagen och den behagliga tillvaron rubbas.

Den kallaste flickan i Coldtown av Holly Black. Ges ut av Rabén & Sjögren.
En berättelse om raseri och hämnd, om skuld och skräck och om kärlek och avsky. Det är morgon och Tana vaknar upp i ett badkar. Det tar ett tag innan hon minns var hon befinner sig. Det var fest kvällen innan. I vardagsrummet hittar hon de andra festdeltagarna, de är döda och ett fönster står på vid gavel. Någon har brutit mot regeln som säger att man aldrig någonsin får öppna ett fönster efter mörkrets inbrott. För att rädda sitt eget liv måste Tana ta sig in i Coldtown. Där lever monster och människor sida vid sida. Staden är farlig.

Stenhjärta av Teresa Flavin. Ges ut av Argasso.
En spännande och grym historia om en flicka som reser tillbaka i tiden för att lösa en mörk gåta. Dory är på semester med sin familj när hon hittar en gammal kruka under ett mossbeklätt träd. Meddelandet inuti förändrar allt: ”Käraste Eli, jag längtar så tills vi kan fly tillsammans …” Ett halsband av kolsvart sten och en mörk härva av hemligheter drar med sig Dory tillbaka i tiden, rakt i armarna på den märklige Eli. Kan Dory hjälpa honom att rädda sin syster från deras grymme far, eller kommer hon – och allt hon håller kärt – att gå förlorat till det kolsvarta hjärtat?

Vattnet drar av Madeleine Bäck. Ges ut av Natur & kultur.
Första delen i en trilogi om en bygd som slits isär och som plågas av ett urgammalt förbund mel-lan människa och natur. Kroppen av en kvinna hittas vid Malmjärn i Gästrikland. Har det något med den illegala sprithandeln att göra? Eller stölden av den värdefulla madonnan i Ovansjö kyrka? Något har förändrats i bygden under den här helvetesvarma sommaren. Det känns i själva luften. Som ett elektriskt stråk av begär och desperation. Det som legat dolt i hundratals år har vaknat igen.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Mina favoriter bland mars månads utgivning

2 reaktion på “Mina favoriter bland mars månads utgivning

 • 11/03/2016 kl. 21:49
  Permalänk

  Den sommaren låter riktigt bra, passande för sommarläsning och Hjärtats innersta röst måste jag nog läsa också.

  Svar
  • 13/03/2016 kl. 21:16
   Permalänk

   Ja, det finns gott om bra böcker att välja mellan! Jag ser lite extra mycket fram emot Den sommaren.

   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *