I VÄNTAN PÅ BOJANGLES
Olivier Bourdeaut
Sekwa, 2016
ISBN: 978-91-87648-63-2
(En attendant Bojangles, 2016)

Recensent: Marika Mandrean

I-vantan-pa-BojanglesDen pojke vi möter i I väntan på Bojangles lever inte något konventionellt liv. Varje dag väljer hans pappa ett nytt namn åt hans mamma eftersom hon inte vill (eller kan) binda sig till ett enda namn eller personlighet. Mamman skrattar, sprudlar och hittar på galna upptåg hela tiden. Pappan är en mästare på att ljuga ihop fantastiska historier som får pojken och hans mamma att applådera och hoppa upp och ner av glädje.

Med skolgången går det sisådär för pojken. Eftersom han är uppe och festar med föräldrarna och deras vänner hela nätterna är det omöjligt för honom att komma upp i tid till förmiddagens lektioner. Dessutom är det ingen i skolan som uppskattar hans skrönor…

Men pojken, mamman och pappan är lyckliga. De lever för stunden och njuter av varje ögonblick. Men pappan vet att de lever på lånad tid. Hur ska det gå för dem den dag mamman slutligen går över gränsen till galenskap?

I väntan på Bojangles är en skröna, tragedi och komedi, allt i ett. Olivier Bourdeaut målar upp en värld med ansvarslösa men kärleksfulla föräldrar och en pojke som kastas mellan ytterligheterna.

Jag roas av bokens fantasifullhet, de små komiska detaljerna (vem vill inte ha en trana som husdjur?), men oroas samtidigt över hur detta ska sluta. För pojkens del undrar jag så smått: om din barndom blir det mest oförglömliga du upplever, hur ska du då kunna ta dig igenom resten av livet med dess måsten och slentrian?

Olivier Bourdeaut har definitivt en berättarglädje som det lyser om och ett språk som klart och tydligt tar oss genom denna ovanliga familjs verklighet.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Om en kaotisk men fantasifull uppväxt
Taggar:                             

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *