ELVA ÅR I FÅNGENSKAP
av Michelle Knight och Michelle Buford

Bokförlaget NoNa, 2015
ISBN: 9789198100181
(Finding Me: A Decade of Darkness, a Life Reclaimed: A Memoir of the Cleveland Kidnappings, 2014)

Recensent: Andrea Zackrisson

elva-ar-i-fangenskapI 3 911 dagar hölls tre kvinnor fångna i Ariel Castros hus. Elva år i fångenskap är en skakande skildring om Michelle Knights tid i huset, men historien om hennes liv före bortrövandet är lika gripande.

Michelle är sen till träffen med sin son, som tagits ur hennes vård efter att hennes styvfar skadat honom så allvarligt att pojken bröt sitt ben. Hon vill inget hellre än att få återförenas med sin älskade pojke, men utan bil är det svårt att ta sig till platserna där socialen arrangerar träffarna. Den här gången har en släkting som lovat att skjutsa henne dragit sig ut i sista minuten och Michelle är desperat – hon måste ta sig dit annars kommer hon aldrig få träffa sin son igen. Och så står han där, en av hennes vänners pappor. Han erbjuder henne skjuts och lättad accepterar hon. Det blir hennes sista dag i frihet.

Michelle Knight är en av de tre kvinnor som hölls fången av Ariel Castro i hans hus i Cleveland. Michelle lockades till Castros hem i augusti 2002. Hon var då 21 år. I april 2003 tog Castro sitt andra offer – den knappt 17-åriga Amanda Berry – och ett år senare kidnappade han Gina DeJesus, 14 år. Den 6 maj 2013 lyckades de tre kvinnorna rymma. Amanda Berry och Gina DeJesus återförenades snabbt med sina familjer, men Michelle Knight vägrade att träffa sin mamma. De fyra första månaderna i frihet bodde hon i ett boende som hon tilldelats av sociala myndigheter. Sen hon befriades har hon också avstått från att söka upp sin son, i dag 15 år, som adopterades bort av hennes familj under tiden hon var bortrövad.

Michelle var extra utsatt av Castros våld. Hon var den första han kidnappade, han gjorde henne gravid flera gånger och svalt henne för att hon skulle få missfall. Misshandeln hon fick utstå har vanställt hennes ansikte så svårt att hon idag har problem att tala. I boken går Michelle rakt på sak, hon beskriver det hon gått igenom men utan att beskriva så mycket känslor. Och det värsta detaljerna utelämnar hon.

Castro tog tillfånga flickor från samma område han själv levde i och som kände hans egna döttrar på ett eller annat sätt. Det är mycket med Ariel Castro som är avskyvärt och som äcklar mig, men det som chockerar mig mest är att han lyckades kidnappa tre kvinnor som alla på något sätt hade en anknytning till honom och lyckades komma undan med det. Det tycker jag säger mycket om det amerikanska samhällets syn på unga kvinnor från fattiga områden. Michelle inleder boken med att konstatera att om bara en enda person hade reagerat på vad som pågick i huset, någon av alla de människor som under elva år måste ha tyckt att något verkade konstigt, så hade hennes öde kunnat se annorlunda ut idag.

Detta är en bok som kommer att påverka dig på något sätt. Jag kände äckel, avsky, chock, medkänsla och blev också imponerad av kvinnornas mod och styrka. Men när jag läst ut boken kände jag framförallt uppgivenhet och sorg. För att prata om ett lyckligt slut för Michelle går egentligen inte. När hon väl kom ut i friheten hade hon ännu mindre än när hon blev kidnappad, och hon kommer få kämpa hårt för att få ett någorlunda okej liv.

Läs även Marikas recension av 3096 dagar där Natascha Kampusch själv berättar om sitt öde, från barndomen, genom de åtta långa år då hon var en sjuk persons fånge, till tiden efter flykten.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

3 911 dagar i fångenskap

3 reaktion på “3 911 dagar i fångenskap

  • 08/12/2016 kl. 09:15
   Permalänk

   Det är den! Jag lyssnade på den, den fungerar väldigt bra som ljudbok.
   /Andrea

   Svar
   • 15/03/2017 kl. 20:16
    Permalänk

    Now I’m like, well duh! Truly thkunfal for your help.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *