GIGANTERNAS FALL
av Ken Follett
Albert Bonniers förlag, 2014
ISBN: 9789100142728
(The Fall of Giants, 2010)

Recensent: Marika Mandrean

Giganternas-fallVad gör en historisk roman bra? Jag vill gärna få komplexa skeenden belysta, förstå varför de skedde och vilka konsekvenser de hade för människorna. Ett sätt att göra det är att låta ett antal karaktärer som läsaren bryr sig om gå igenom de händelser vars årtal, krigsslag och nyckelpersoner vi tidigare läst om i historieböckerna.

När Ken Follett skriver Giganterna fall, första delen i en trilogi om 1900-talets blodiga historia, gör han just detta. Han skapar fem familjer från olika delar av världen, som alla på ett eller annat sätt blir personligt involverade i historiens vingslag, för att belysa vad det hela innebar.

Syskonen Billy och Ethel är arbetarklassbarn i ett litet samhälle som helt kretsar kring kolgruvan. Arbetarnas liv är hårt, varje dag i gruvan kan bli den sista. Kontrasten till godset där earl Fitzherbert och hans familj lever i ofantlig rikedom är stor. Earlens hustru är rysk prinsessa och är hemma i Ryssland hatad av bönderna i det feodala samhället. Där finns bröderna Peshkov som sett sin far dödas av hennes bror och sin mor skjutas av tsarens soldater.

Gus Dewar är en inkarnation av den amerikanska nyfikenheten och tänkesättet som är fritt på ett annat sätt än i Europa där historien är gammal men ändå levande, på både gott och ont. Slutligen möter vi Walter, tysk spion baserad i London, och god vän till earl Fitzherbert.

Året är 1914 och Europa springer mot en av de största katastrofer människor skapat, första världskriget.

Ken Follett skriver medryckande och lyckas förklara bakgrunden till första världskriget, ett krig som med våra ögon verkar handla om stolthet och territorietänkande snarare än sunt förnuft.

Boken må vara 850 sidor lång men går aldrig i stå. Detta tack vare att Follett aldrig stannar upp för länge på en plats och med en person. Istället görs strategiska nedslag i historien för att visa vad som hände och binda ihop utvecklingen i Frankrike, Tyskland, England och Ryssland. Och så med jokern USA där president Wilsons dröm om en League of Nations blir så viktig med tanke på de miljoner människor som dog under första världskriget, till ingen nytta.

Jag kommer definitivt att läsa de två uppföljarna Världens vinter och Evighetens rand. Men med tanke på vilka tegelstenar de är kommer det nog att dröja ett tag så jag hinner läsa lite annat också!

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

1900-talets blodiga historia blandat med Downton Abbey
Taggar:                                                                             

2 reaktion på “1900-talets blodiga historia blandat med Downton Abbey

 • 01/06/2016 kl. 09:41
  Permalänk

  Har de två första böckerna i denna serie. Skall bli jätteintressant att läsa dem.

  Svar
  • 01/06/2016 kl. 17:11
   Permalänk

   Jag har inte heller läst dem än, men jag blir jättesugen efter att ha läst Marikas recension.

   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *