I det Stockholm som ”vanliga” människor levde i flyter ett lik upp i smutsigt vatten. I en huvudstad som försöker komma över Gustav III:s död och krig försöker några individer lösa ett mord som inte är likt något de sett förut.

1793 av Niklas Natt och Dag. Forum bokförlag, 2017.

Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya. Cecil Winge är dödssjuk, han har inte långt kvar att leva, men när Stockholms poliskammare börjar utreda vad som har hänt liket krävs han på en gentjänst han inte kan neka.

Det har gått ett år sedan Gustav III blev skjuten under maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia. Samtidigt står Stockholm inför den svåraste vintern någonsin. Och mitt i allt detta ska Cecil Winge försöka lösa ett mordfall.

Ett fantastiskt sätt att ta del av historia

1700-talets Stockholm kommer verkligen till liv i den här romanen. Det låter superklyschigt, men Natt och Dag har lyckats beskriva de smutsiga gatorna, lukterna och ljuden på ett sätt jag inte läst förut. Han har valt att skildra de ”vanliga” människornas liv, istället för hovet och adelns leverna som är vanligt när det kommer till romaner som utspelar sig i Gustav III:s huvudstad. Det är en mörk berättelse, inte bara för att berättelsen kretsar kring ett brutalt mord, utan för att livet var tufft och vardagen svår för de allra flesta av Stockholms invånare. När jag läser 1793 blir jag ännu gladare och mer tacksam för att jag lever idag. Både för att jag som kvinna har bättre förutsättningar att skapa mig det liv jag själv har valt att leva, men också för att jag antagligen hade varit död för längesedan, i sviterna av en sjukdom som idag lätt kan behandlas. Och med tanke på min dåliga syn så hade jag fått leva livet som halvblind.

1793 har kallats för ”Bellman noir”, och jag hoppas på fler liknande romaner. Romaner som dels bjuder på en spännande handling och intressanta karaktärer, men som också ger en seriös skildring av historiska platser, människor och händelser.

Tillsammans med Anna Laestadius Larssons serie om 1700-talets Stockholm är 1793 ett fantastiskt sätt att ta del av vår historia.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

1793 – en mörk historia

En reaktion på “1793 – en mörk historia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *